Direktlänk till inlägg 25 april 2010

Dagens boktips

Av Helle Jonsson - 25 april 2010 21:13

Tisdagarna med Morrie.Skriven av Mitch Albom


Jag älskar böcker. Många når in i själen på mig men det är få böcker som går så djupt in i min själ och som påverkar mig så starkt som den här boken.


Mitch har lyckats här i livet. Han tänker sällan tillbaka på sin tid i college där han hade en lärare som påverkade honom väldigt mkt. En dag när Mitch sitter och zappar på sin tv hajjar han till, det är ett reportage om denna lärare. Han är sjuk. ALS. Mitch beslutar sig för att åka och hälsa på sin coach. Morrie har sin sista kurs någonsin tillsammans med Mitch. Inga böcker behövs. Bara livserfarenhet.


Några citat:


Sidan 116. "Senare samma dag talade vi om åldrandet - ett annat ämne på min lista över saker som plågar min generation. ////Allt det här framhävandet av ungdomen - det går jag inte på, sa han. Ser du, jag vet hur bedrövligt det kan vara att vara ung, så kom inte och säg att det är underbart. Alla de här pojkarna och flickorna som kommer till mig med sina problem, sina konflikter och sina känslor av otillräcklighet, deras åsikt att livet är ett elände, så hopplöst att de skulle vilja begå självmord...

Och till råga på olyckan är de inte särskilt kloka. De har inte något riktigt begrepp om livet. Vem har lust att leva varje dag när man inte vet vad det är frågan om. När folk manipulerar en och säger att om du köper den här parfymen så blir du vacker eller de här jeansen så blir du sexig - och man tror på dem! Det ä'r så befängt.

Har du aldrig gruvat dig för att bli gammal? frågade jag.

Mitch - jag gillar att bli gammal.

Gillar du det?

Det är så enkelt. När man växer upp lär man sig mer och mer. Om man alltid skulle vara tjugotvå, skulle man alltid vara lika okunnig som man var då. Att åldras är inte bara sönderfall vet du. Det ät växande. "


Det är så sant. Detta var något jag tog till mig. Vi växte upp utan rika föräldrar så jag har aldrig vant mig vid att få allt jag pekar på, jag har vant mig och lärt mig att vara tacksam för de små men ack så viktiga sakerna i livet. Kaj bad mig skriva en lista över saker som gjorde mig glad. Många av de sakerna kunde inte köpas för pengar. Saker är ju bara... saker. Visst av någon anledning behöver jag pengar för att ha någonstans att bo och för att få mat på tallriken, men pengar är något jag starkt ogillat sedan jag gick i högstadiet och såg hur en av mina klasskompisars föräldrar köpte sina barn med märkeskläder så de tyckte att utan märkeskläder är man inte värd ett ruttet plommon. Jag önskar och hoppas att dem en dag kommer till insikt hur viktig riktig kärlek är och att dem inte gör om sina föräldrars misstag att försöka köpa sina barns kärlek.


Min bästa vän växte upp med en mamma som mer eller mindre tvingades bli sjukpensionerad redan som artonåring pga en hemsk (tycker jag) ledsjukdom som många gånger åstadkommer mycket smärta. Eftersom man inte får mkt pengar att leva på som sjukpensionär så hade dem det inte helt fett med pengar helt enkelt men jag tror inte jag känner några andra som vuxit upp med så mycket kärlek. Rätta mig gärna om jag har fel, jag tror du vet vem du är när du läser detta, men det är så jag har sett er familj. En varm och kärleksfull sådan som kan prata om det mesta.


Ett annat citat ur boken:

Sidan 120. "Många arter drabbas av ödet: bara en hotar sig själv." W.H Auden, Morries favoritpoet.


Sidan 122. "Det pågår en sorts hjärntvätt här i landet, suckade Morrie. Vet du hur de hjärntvättar människor? De upprepar en sak i det oändliga. Och det är det vi gör i vårt land. Att äga saker är bra. Mer pengar är bra. Mer egendom är bra. Mer kommersialism är bra. Mer är bra. Mer är bra."

Det är inte enbart i USA denna hjärntvätt pågår.


Sidan 124. "Det råder stor förvirring här i landet i fråga om vad vi vill ha och vad vi behöver, sa Morrie. Vi behöver mat, vi vill ha chokladglass. Vi måst bli uppriktiga mot oss själva. Vi behöver inte den nyaste sportbilen, vi behöver inte det största huset. I själva verket ger oss de där sakerna ingen tillfredställelse. Vet du vad som verkligen ger oss tillfredställelse?

Vad då?

Att ge andra det vi har att ge."


Nu ska jag gå och lägga mig för jag skulle egentligen ha legat i sängen redan men jag kunde inte slita mig ifrån boken och att få skriva ner några rader ur den.


Läs den.

Den här boken och Betty Shines böcker har gjort att jag är inte särskilt rädd för döden längre. Boken har fått mig att verkligen inse ännu mer att pengar inte är allt och om man hoppar över folk enbart för att de har dåligt med pengar, har ett udda utseende osv så kan man missa oerhört intressanta människor.


God nat

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Helle Jonsson - 20 januari 2015 07:21

FÖrra året var ett jobbigt år. Första halvåret många jobbigga händelser, en för mig kär kollega blev svårt sjuk och gick sedan bort väldigt hastigt, min älskade bonusmamma blev svårt sjuk och var farligt nära döden, det skar sig totalt med pappas dåv...

Av Helle Jonsson - 4 oktober 2014 18:25

Host host host nys nys nys frääääääs, nys host host host host. Nästan lillebror fick sin andra son (veckans bästa händelse utan tvekan) För lite sömn=skrik och bråk varje dag både morgon och kväll. Stora vagnen stulen.   ...

Av Helle Jonsson - 27 augusti 2014 18:36

Vi var på simskolan, lekte med en kompis och gick sedan på kalas, fram tills kl.15 var skruttis hur pigg som helst, sedan tokdäckade hon totalt, T hade smittat henne med sin förkylning, på kvällen hade skrutt över 40 graders feber. Sedan har den pend...

Av Helle Jonsson - 29 juni 2014 16:47

5 hela underbara veckor semester. Jag älskar mitt jobb men åh vad jag är värd semester och ledighet. Slappa dagar utan måsten. Hoppas det blir lite sol och värme snart annars får jag börja käka d-vitamin känns det som =D Min ena bästa vän skrev a...

Av Helle Jonsson - 13 februari 2014 16:08

Det har på kort tid varit mycket tråkigheter för vänner och bekanta, kollegor osv. Idag kom ytterligare ett fruktansvärt tråkigt besked, en underbar kollega har efter en trids sjukdom lämnat oss hastigt. Han borde ha fått många år till med sina barn ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26 27 28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards